Rekisteröityminen

En asu pääkaupunkiseudulla, joten voinko käyttää palvelua?

Tottakai! Palvelu toimii kaikkialla Suomessa, siellä missä löytyy kuljetusten vastapuoliksi halukkaita muita käyttäjiä. Juuri siksi onkin tärkeää, että mukana on ihmisiä kautta maan. Mitä enemmän käyttäjiä palvelulla on, sitä paremmin se toimii. Itse asiassa palvelusta hyötyvät luultavasti kaikkein eniten ne, jotka asuvat kaukana kaupoista ja asiointikohteista, eli nimenomaan muut kuin kaupunkilaiset hyvien liikenneyhteyksien keskellä Helsingin keskusta-alueella.

Mihin sitoudun, jos rekisteröidyn palvelun käyttäjäksi?

Rekisteröityminen ei velvoita kuljettamaan tai lähettämään mitään. Se tarjoaa vain mahdollisuuden lähettää jatkossa muille käyttäjille kuljetuspyyntöjä. Käyttäjälle ei lähetetä muiden tekemiä kuljetuspyyntöjä, jos hän ei itse sitä salli.

Mihin antamiani tietoja käytetään?

Yhteystietoja käytetään kuljetuspyyntöjen ja kuljettajien yhteensovittamiseen sekä palveluviestien kohdentamiseen. Tietoja annetaan muille käyttäjille vain käyttäjän omalla luvalla ja käyttäjän hyväksymässä laajuudessa. Käyttäjä voi esimerkiksi hyväksyä osoitteensa ja puhelinnumeronsa ilmoittamisen sovitun kuljetuksen vastapuolelle. Käyttäjän henkilö- ja käyttötiedoista irrotettuja sijaintitietoja voidaan käyttää kolmannen osapuolen reitityspalveluissa kuljetusten järjestämiseksi.

Voiko yritys liittyä palveluun?

Käyttäjä voi ilmoittaa rekisteröityessään olevansa tietyn yrityksen työntekijä tai yhteisön jäsen. Lisäksi yrityksen tai yhteisön virallinen edustaja voi ilmoittaa listan henkilöistä, jotka voivat toimia käyttäjinä yrityksen tai yhteisön nimissä (kaikki käyttäjät sopivat kuljetuksista kuitenkin omilla nimillään). Palvelu pitää listaa siitä, kuinka paljon kuljetuksia kukin yrityksistä tai yhteisöistä on yhteensä tehnyt. Olisi hienoa, jos yritykset ja yhteisöt voisivat tällä tavalla kannustaa toisiaan tekemään kaikkia hyödyttäviä arkisia tekoja!

Kuinka poistan käyttäjätilini?

  1. Mene sivulle https://app.piggybaggy.com/home#/app/profile ja kirjaudu palveluun
  2. Klikkaa oikean sarakkeen alinta paneelia, jossa lukee “Poista tili”
  3. Syötä vahvistukseksi dialogissa näkyvä käyttäjänimesi ja klikkaa “Poista” -nappia.

Kuljetuspyynnöt ja -tarjoukset

Mitä palvelussa voi kuljettaa?

Kuljettaja voi itse ilmaista, minkälaisia tavaroita on valmis kuljettamaan (lähinnä paino ja koko). Lähettäjän kannalta on syytä muistaa, että kuljettajat kuljettavat tavaroita kuin omiaankin, eli heillä ei ole mitään erityisiä järjestelyitä vaikkapa kylmätavaroiden jäähdyttämiseksi. Muuten vain mielikuvitus on rajana. Tässä listaa esimerkinomaisesti: paketti postista tai postin pakettiautomaatista kotiin, verkkokauppojen kotiinkuljetukset, IKEA yms. isompienkin ostosten kotiinkuljetus, lastenvaatteet sukulaisille, mökkitavaroitten kuskaaminen, rautakauppaostokset, netin tavarakirppikset (esim. tori.fi, huuto.net), lähiruoka suoraan tilalta, asiakaspalautukset ja takuukorjauskuljetukset, kirjastokirjapalautukset haja-asutusalueella. Lisäksi monelle käyttäjille jo ihan päivittäistavaraostostenkin kuljettaminen on joskus hankalaa (lapsiperheet, vanhukset, liikuntarajoitteiset, autottomat).

Miten kuljetuspyyntö tehdään?

Kuljetuspyyntö tehdään syöttämällä kuljetuksen lähtö- ja kohdeosoite, sopiva päivä tai päivät ja ajankohta (nouto- ja toimituskellonajat) sekä hinta, jonka on valmis maksamaan. Ilmoitukseen lisätään myös paketin koko ja mahdollisia lisätietoja. Palvelu lähettää kuljettajaksi ilmoittautuneille käyttäjille listan heidän oman alueensa kuljetuspyynnöstä. Kuljettaja hyväksyy kuljetuspyynnön, jonka jälkeen tilaaja ja kuljettaja voivat vielä sopia yksityiskohdista puhelimitse tai viesteillä palvelun kautta.

Millä kulkuneuvoilla PiggyBaggyssä voi kuljettaa tavaraa?

Tavaraa voi PiggyBaggyssä kuljettaa millä vaan kulkuvälineellä. Henkilöauton, polkupyörän ja myös julkisten liikennevälineiden käyttö on suosittua.

Suomen lain mukaan tavaraa saa kuljettaa ilman kuljetuslupaa maksua vastaan vain alle 2 000 kiloa painavalla ajoneuvolla tai ajoneuvoyhdistelmällä (Laki kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä 21.7.2006/693). Jos kuljetat tavaraa korvausta vastaan pakettiautolla, kuorma-autolla tai lava-autolla, sinulla tulee olla liikennelupa.

2 000 kg säännöllä Suomi poikkeaa EU:n kuljetuslainsäädännöstä, joka sallii pakettiauton käytön joukkoistettuihin kuljetuksiin painorajan ollessa 3 500 kg. Coreorient Oy edistää joukkoistettujen kuljetusratkaisujen käyttöönottoa Suomessa yhteistyössä viranomaistahojen kanssa sääntelyn ja lainsäädännön kehittämiseksi.

PiggyBaggyyn rekisteröityessään käyttäjä sitoutuu siihen, ettei hän käytä Palvelua hyvän tavan tai lain vastaiseen toimintaan. Erityisesti Kuljettajana toimiva sitoutuu olemaan harjoittamatta voimassa olevan Tavaraliikennelain tai Taksiliikennelain vastaista luvanvaraista toimintaa.


Voinko jättää ilmoituksen toistuvista kuljetuksista?

Palvelu ei vielä tue toistuvien ilmoitusten jättämistä, mutta ne ovat työlistallamme.

Miten kuljettaja löytää kuljetettavan tavaran tai kuljetuksen vastapuolen?

Kuljettaja saa sovitusta kuljetuksesta vahvistuksen, jossa on ilmoitettu tavaran lähtöosoite ja kohdeosoite. Vastapuolen velvollisuus on ilmoittaa lisätiedoissa osoitteita tarkemmat kulkuohjeet, mikäli niitä tarvitaan. Lisäksi kuljettaja voi soittaa vastapuolelle, jos sovittua paikkaa ei löydy. Kuljettajan ei kuitenkaan tarvitse tulla kiinteistön ensimmäistä ovea edemmäs. Kaupasta haettaessa kuljettaja saa tavaran ilmoittamalla vastaanottajan nimen ja kuljetustunnuksen.

Mitä kuljetuksen jälkeen tapahtuu?

Tilaaja ilmoittaa palvelulle, kun tavara on toimitettu sovitusti. Olemme kehittämässä ominaisuutta, jossa tilaaja voi antaa arvion siitä, kuinka hyvin kuljetus vastasi sovittua. Suoritetuista kuljetuksista jää tieto siihen osallistuneiden käyttäjien käyttöhistoriaan, ja niitä voi katsella yksittäin tai yhteenvetoraporteissa.

Turvallisuus

Miksi tilin vahvistaminen tunnistautumalla on tärkeää?

Tilin vahvistaminen tunnistautumisella lisää luottamusta PiggyBaggyn käyttäjien välillä. PiggyBaggyn vahva tunnistautuminen perustuu pankkitunnusten käyttöön. Tunnistautuminen muuttaa PiggyBaggy-palvelussa käyttäjän nimen Tupas-pankkitunnistejärjestelmään kirjatun nimen mukaiseksi. Näin muut palvelun käyttäjät voivat varmistua, että käyttäjä on juuri se henkilö, joka tämä sanoo olevansa.

Tunnistautuneen käyttäjän erottaa palvelussa ✔ -tunnuksesta kunkin kuljetuksen lähettäjä ja kuljettaja tiedoissa. Paketin voi halutessaan antaa kuljetettavaksi vain tunnistautuneelle käyttäjälle. Vastaavasti tavarakimppakyytikuljettajan on helpompi luottaa tunnistautuneeseen kuljetuspyynnön tehneeseen henkilöön.

Erotu eduksesi ja vahvista tilisi tunnistautumalla helposti täällä.

Tässä vaiheessa pankkitunnistautuminen on käytössä Nordean ja OP -pankkien asiakkaille ja muissa tapauksissa PiggyBaggy-tilin tunnistautuminen on mahdollista manuaalisesti passilla tai muulla virallisella henkilöllisyystodistuksella. PiggyBaggy-tilin vahvistaminen tunnistautumalla on mahdollista myös ilman pankkitunnuksia. Saat toimintaohjeet lähettämällä pyynnön osoitteeseen info@piggybaggy.com .

Niitä PiggyBaggy-käyttäjiä varten joilla ei ole pankkitunnuksia, suunnittelemme pankkitunnistautumista vastaavaa, luotettavaa ja helpoa tunnistautumismenetelmää.


Miten voin luottaa vastapuoleen?

Käyttäjät rekisteröityvät palveluun omalla nimellään. Olemme kehittämässä ominaisuutta, jossa kuljetuksen tilaaja antaa kuljetuksen tehneelle vertaisarvion. Sääntöjä rikkova tai kuljetuksia huonosti hoitava käyttäjä poistetaan palvelusta. Yhteisöllisissä palveluissa on ylipäätään paljon vähemmän väärinkäytöksiä, kuin yleisesti oletetaan. Huolellisilla järjestelyillä uskomme pystyvämme pitämään luotettavuuden korkeana.

Mitä käy jos en saa sovittua kuljetusta?

Kimppakyytipalveluissa kuljetusten peruuntuminen on harvinaista. Jos tavarakimppakyydin kuljettajalle tulee kuitenkin yllättävä este, hänen on ilmoitettava siitä välittömästi palvelulle, joka ilmoittaa peruutuksesta edelleen käyttäjälle. Mikäli kuljetusta ei voi siirtää, palvelu pyrkii järjestämään mahdollisuuksien mukaan tilalle korvaavan kuljetuksen, tarvittaessa käyttämällä kaupallisten kuljetusyritysten palveluita. Jos kuljettaja ei ilmoita peruutuksesta, palvelu havaitsee, että tavaraa ei ole noudettu sovitusti. Tilanteesta tiedotetaan vastapuolelle, ja palvelu pyrkii järjestämään mahdollisuuksien mukaan tilalle korvaavan kuljetuksen. Jos kuljettaja noutaa tavaran mutta ei toimita sitä perille, palvelu ottaa yhteyttä kuljettajaan selvittääkseen syyn. Jos kyse on varkaudesta, palvelu korvaa vastapuolelle tästä aiheutuvat menetykset 100 euroon asti edellyttäen, että vastapuoli osoittaa tehneensä asiasta rikosilmoituksen. Tällöin kuljettaja poistetaan palvelusta, ja palvelu perii kuljettajalta vastapuolelle aiheutuneet menetykset.

Mitä käy jos en pääse kuljettamaan sopimaani kuljetusta?

Jos kuljetuksesta on jo sovittu mutta sen alkuun on vielä runsaasti aikaa, tee välittömästi peruutuspyyntö. Palvelu tarkistaa, voiko joku muu käyttäjä hoitaa kuljetuksen. Muussa tapauksessa se välittää peruutuspyynnön edelleen vastapuolelle, joka saattaa päättää siirtää kuljetustaan myöhemmäksi tai järjestää sen toisella tavalla, jolloin asiasta ei koidu jatkoseuraamuksia. Jos vastapuoli edelleen tarvitsee kuljetusta (erityisesti jos peruutus tehdään myöhään), palvelu pyrkii järjestämään korvaavan kuljetuksen, tarvittaessa käyttämällä kaupallisten kuljetusyritysten palveluita. Sovitun kuljetuksen peruminen aiheuttaa kuljettajalle tällöin rajatun korvausvastuun.

Mitä käy jos kuljetettava tavara vahingoittuu?

Kuljettaja on vastuussa tavarasta siinä vaiheessa, kun hän on saanut sen lähettäjältä, ja hänen vastuunsa loppuu siihen, kun tavara jätetään vastaanottajan ilmoittamaan osoitteeseen. Palvelu varmistaa nämä tapahtumat. Toistuvat vahingot ja väärinkäytökset johtavat käyttäjän poistamiseen palvelusta. Lisäksi tilanteissa, joissa kuljettaja kiistää korvausvelvollisuutensa, palvelu korvaa tilaajalle vahingoista aiheutuvat menetykset 100 euroon asti edellyttäen, että tilaaja osoittaa tehneensä asiasta rikosilmoituksen.

Miksi ruokakuljetuksissa ei tarvitse käyttää kylmälaukkuja?

Kun PiggyBaggy-tavarakimppakyytiä käytetään esimerkiksi ruokaostosten kuljettamiseen, kuljettajalla ei tarvitse olla käytössään kylmälaukkuja tai muuta erikoisvälineistöä ruoka-aineiden kuljettamiseen. Tämä johtuu siitä, että asiakas järjestää ruokakuljetuksen itse, ei kauppa. Ruokaostokset tulee toki kuljettaa perille viivytyksettä, kuten asiakas kuljettaisi ne itselleen kaupasta.

Lahden K-citymarket Paavolan ruokaostosten joukkoistettu kotiinkuljetuskokeilu toimii näin: asiakas tekee ostokset K-citymarket Paavolan verkkopalvelussa ja tilaa ostoksilleen kotiinkuljetuksen PiggyBaggy-tavarakimppakyydillä. Kauppa toimittaa tuotteet Tilaa ja nouda -palvelunsa noutopaikalle sovittuun aikaan. PiggyBaggy välittää kuljetuspyynnön alueella oleville kuljettajille ja yksi heistä hoitaa ostokset asiakkaalle matkansa varrella.


Mitä jos paketista löytyy lainvastaista ainetta?

Kysymys “Mitä tapahtuu, jos PiggyBaggyllä kuljetettavasta paketista esimerkiksi poliisiratsian yhteydessä löytyy kannabista tai muuta ainetta, jonka hallussapito on Suomen lain vastaista?” on oleellinen. Siihen ei valitettavasti ole yksiselitteistä vastausta, koska juristimme mukaan joukkoistettuun kuljetuspalveluun liittyvästä huumausainerikoksesta ei ole ennakkotapausta. Toisaalta moni ottaa jo mahdollisesti tiedostamattaan riskin arkisessa toiminnassaan, koska laintulkinta olisi sama esim. kirpputorilta ostetun tavaran tapauksessa (esim. käytetyn laukun vuorista löytyvät edellisen omistajan laittomat aineet tai jäämät).

Suomen rikoslaissa (RL 50:1§) huumausainerikokseksi määritellään kuljetukseen liittyen huumausaineiden hallussa pitäminen, maahan tuominen tai tuomisen yrittäminen, vieminen tai viemisen yrittäminen sekä kuljettaminen, kuljetuttaminen tai näiden yrittäminen.

Juristimme mukaan huumausaineiden kuljettamiseen liittyvien rikosten tuomioiden ennakkotapausten pohjalta voidaan olettaa seuraavaa: Jos ei ole syytä olettaa, että tavarakimppakyytikuljettaja olisi ollut etukäteen tietoinen laittoman aineen kuljetuksesta, eikä hänellä ole ollut syytä epäillä kuljetuksen sisältävän laittomia aineita tai esineitä, häntä ei suurella todennäköisyydellä pidettäisi vastuullisena kuljetetun paketin sisällöstä. Tällöin hän ei todennäköisesti tulisi tuomituksi huumausainerikoksesta. Jos kuitenkin voidaan esittää todisteita, joiden perusteella kuljettaja on ollut tai voinut olla tietoinen huumelähetyksestä (esim. avonainen muovikassi) tuomio tulisi hyvin todennäköisesti olemaan langettava.

PiggyBaggyn kuljetuksia moderoidaan niiden tietojen perusteella, joita kuljetuspyyntöjä tekevät käyttäjät syöttävät kuljetuspyyntöihin. Jos laittomuuteen viittaavia kuljetuspyynnöjä ilmenee ne poistetaan palvelusta. Kaikki käyttäjät kirjautuvat palveluun omalla nimellään, eikä palvelussa ole ilmennyt väärinkäytöksiä. PiggyBaggy-palvelua kehitetään edelleen siten, että anonyymi käyttö ei tule olemaan mahdollista ja vaan palvelun toiminta tulee perustumaan käyttäjien pankkitunnistautumiseen (TUPAS) rekisteröitymisen yhteydessä. Tällöin lähettäjän ja kuljettajan oikea identiteetti on aina tiedossa mahdollisten väärinkäytösten (esim. laittoman aineen kuljetus) selvittämistä ja rikostutkintaa varten. Lähettäjä ei tällöin voi välttyä kiinnijäämiseltä, mikäli lähetyksestä löytyy Poliisin tarkastuksessa laittomia aineita. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Postin jakeluverkoston kautta lähetetyn kirjaamattoman kirjeen tapauksessa lähettäjä ei ole tiedossa eli lähetyksestä vastuullista tahoa on vaikeaa tai lähes mahdotonta selvittää. Näinollen tavallisen kirjepostin voidaan rikollisten kannalta olettaa olevan nykyisellään PiggyBaggyä huomattavasti riskittömämpi vaihtoehto laittomien aineiden lähettämiseen, vaikka emme toki ketään laittomuuksiin kannusta.

Verotus

Meneekö tekemistäni kuljetuksista saaduista korvauksista veroa?

Verottaja on toistaiseksi linjannut että, kun PiggyBaggyllä saatu korvaus on kerrallaan enintään 20 € ja satunnaista 1-3 kertaa vuodessa, silloin kyse on ennakonpidätysvapaasta korvauksesta (VHp ennakonpidätysvelvollisuuden vapauttamisesta 1 § 17 kohta ja Ennakkoperintäasetus 14 §). Satunnaisuus tarkoittaa, että kuljettaja saa tehdä max. 3 kuljetusta samalle asiakkaalle vuodessa. Asiakkaan tilaamia kuljetuksia eri kuljettajilta ei ole rajoitettu. Vuosi-ilmoitus on silti annettava verottajalle aina, kun maksunsaaja ei ole ennakkoperintärekisterissä. Tulo ilmoitetaan vuosi-ilmoituksella kohdassa 14 – rahana maksettava suoritus, jolloin verovapaisiin tai veronalaisiin ei merkitä mitään. Vasta, jos korvausta saa enemmän kuin 20 € satunnaisesti yli 3 kertaa samalta asiakkaalta vuodessa, tällöin toimitaan normaalin ennakonpidätyskäytännön mukaisesti verokortilla.

Lisäksi verottajan mukaan kimppakyydeistä saadut korvaukset eivät ole verotettavaa tuloa silloin, kun niillä jaetaan ajamisesta aiheutuvia kustannuksia. Verotuksessa näitä kustannuksia voi arvioida esimerkiksi työmatkoihin sovelletulla kilometrikorvauksella, joka on 44 senttiä kilometriltä vuonna 2015. Verotuskäytäntö kustannukset ylittävien korvausten osalta on epäselvä, ja verottaja on ilmoittanut pyrkivänsä jossakin vaiheessa yleisemmin linjaamaan yhteisöllisten palveluiden verotusperiaatteet.


Tietääkö verottaja saamistani korvauksista?

Tietojen ilmoittaminen verottajalle on käyttäjän omalla vastuulla. Piggybaggy toimittaa pyydettäessä tätä tarkoitusta varten käyttäjälle vuosittaisen yhteenvedon kuljetusten kilometrimääristä, kustannuksista sekä palvelun kautta maksetuista korvauksista veroilmoitukseen liitettäväksi.

Maksaminen

Minkälaisen korvauksen saan jos kuljetan tavaroita?

Toisten tavaroiden kuljettamiseen liittyy aina lisävaivaa, vaikka se olisi usein pientä. Hyvän mielen lisäksi on siksi reilua tarjota kuljettajalle myös korvaus vaivannäöstä. Kuljetuksen tilaaja maksaa tavaroiden kuljettajalle kuljetuspyynnössä määrittelemänsä korvauksen. Summa voi tällä hetkellä olla maksimissaan 20€. Maksusta ei tällä hetkellä tilitetä osuutta palvelun ylläpidolle. Olemme kehittämässä palveluun maksujärjestelmään, joka avulla korvaus tilitetään kuljettajalle sen jälkeen, kun pieni osa siitä on vähennetty palvelun ylläpitokustannusten kattamiseksi.

Mitä minun pitää maksaa tavaroiden kuljettamisesta?

Kuljetuksen tilaaja maksaa tavaroiden kuljettajalle kuljetuspyynnössä määrittelemänsä korvauksen. Summa voi tällä hetkellä olla maksimissaan 20€. Tällä hetkellä kuljetuksen tilaaja ja kuljettaja sopivat keskenään kuljetuksen tilaajan ilmoittaman korvaussumman maksun suorittamisesta sen jälkeen kun kuljettaja on hyväksynyt kuljetuspyynnön. Maksusta ei tällä hetkellä tilitetä osuutta palvelun ylläpidolle. Olemme kehittämässä palveluun maksujärjestelmään, joka avulla korvaus tilitetään kuljettajalle sen jälkeen, kun pieni osa siitä on vähennetty palvelun ylläpitokustannusten kattamiseksi.

Muuta

Säästääkö palvelu oikeasti luontoa?

Kuljettajat ottavat tavaroita kyytiin matkoille, jotka he ajavat joka tapauksessa. Keskimäärin kaksi kolmasosaa ostos- ja asiointimatkoista tehdään henkilöautolla. Siksi suurin osa tilaajista jättääkin väliin edestakaisen automatkan. Bensaa ja päästöjä säästyy tuon ajomatkan kulutuksen verran. Lisäksi toteutunut kuljetus on pieni lisäkannuste henkilöauton käytön vähentämiseen muissakin käyttökohteissa. Säästöjä ei synny, jos joku kuljettaisi tavaroita vain korvauksen saamiseksi, muutenkin kuin oman ajoreittinsä varrella. Korvaustaso ei välttämättä kannusta tähän.